Produkty dla wegan i nie tylko... czyli Korab
Korab co to w ogóle jest ??
Szarańczyn strąkowy znany jest także pod nazwą chleb świętojański lub Karob. Z jego strąków wytwarza się bardzo odżywcze produkty, takie jak melasa, proszek i mączka. Można również spożywać same strąki. W produktach tych znajdziemy wysoką zawartość magnezu, fosforu oraz żelaza i wapnia. Dlatego regularne spożywanie Karobu wspomaga działanie układu nerwowego i odpornościowego, pozwala zachować prawidłowy metabolizm i wzmacnia kości.
Co nam daje spożywanie Korabu ?
Korab:
- obniża poziom cholesterolu,
- dodaje energii,
- reguluje oraz wspomaga procesy trawienne i może być stosowany przy zaburzeniach jelitowych (refluks)
- dzięki wysokiej zawartości magnezu i żelaza zalecany jest osobom walczącym z przewlekłym stresem, anemią i przemęczeniem,
- wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych (grypa, przeziębienie, astma, alergie),
- działa jako przeciwutleniacz, usuwając wolne rodniki z organizmu.
Krem karobowo-sezamowy
Naturalny zamiennik Nutelli oraz podobnych produktów kremo podobnych, gdzie głównym składnikiem jest olej palmowy.
A co ze składem :
- jest produktem 100% naturalnym, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów,
- wyprodukowany jest z naturalnych składników czyli: melasy z chleba świętojańskiego i sezamu (karob + tahini)
- produkt bezglutenowy, wolny od GMO
- bez oleju palmowego, bez dodatku cukru, bez soli, bez laktozy.
Proszek z Chleba Świętojańskiego
Naturalny zamiennik kakao, z dużo mniejszą zawartością tłuszczu
A co ze składem :
- jest produktem naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów,
- nie zawiera alergenów, kofeiny i teobrominy obecnej w kakao,
- jest źródłem m.in. : magnezu, żelaza, fosforu.
Kruszony chleb świętojański
Smaczne i bogate w cenne składniki kruszone strąki chleba świętojańskiego są doskonałą przekąską dla osób aktywnych fizycznie. Karob w tej postaci zawiera naturalnie występujące cukry, które szybko uzupełnią energię na przykład po intensywnym treningu.
A co ze składem :
- stanowią bogate źródło błonnika,
- uzupełniają niedobory magnezu, fosforu i żelaza,
- nie zawierają konserwantów ani żadnych sztucznych dodatków.
Melasa z Chleba Świętojańskiego
Idealny zamiennik dla białego cukru
Można spożywać ją samodzielnie bądź dodawać do napojów ciepłych i zimnych, jogurtów, domowych wypieków i deserów. Ten ciemnobrązowy syrop ma słodki karmelowy posmak. Powstaje ze strąków chleba świętojańskiego (szarańczyn strąkowy), które są bogate w naturalnie występujące cukry. To dzięki tym naturalnym cukrom nasza melasa jest naprawdę słodka.
A co ze składem :
- produkt w 100% naturalny, bez sztucznych barwników i konserwantów,
- źródło magnezu, fosforu, żelaza,
- jest bogaty w białko i węglowodany,
- poprawia trawienie,
- koi dolegliwości ze strony układu pokarmowego (refluks, biegunki),
- obniża poziom cholesterolu,
Podsumowując
Polecam wyroby z Korabu nie tylko weganom, ale również osobą uprawiającym sport, jak i pozostałym osoba jako zróżnicowanie diety. Dzięki naturalnie występującym źródłom magnezu, fosforu oraz żelaza.
Komentarze
Prześlij komentarz